Det første bedet

Jeg har lyst på en liten oase inne ved Tujahekken og plommetreet. Der har jeg lyst å ha en benk stående, hvor nyplukkede rips og eggedosis kan nytes. Jeg har lyst å ha den rammet inn av et bugnende hav av blomster i ulike farger. Som svaier lett i vinden. Og som strekker seg om kapp mot sola. I dag er dette en flat gressplen og et relativt ungt tre. hvordan kan jeg ta det til denne sommerdrømmen jeg har?

En kveld forrige uke hadde Morten Kr. Bragdø, gartneren i Plantepodden en spørretime på sin instagramkonto. Jeg hadde mine begynnerspørsmål klar

  1. Hvordan klargjør jeg jordbærbedet fra i fjor?
  2. Hvordan klargjør jeg plenen?
  3. Hvilke andre stauder passer med Peoner?

Siste spørsmålet fant jeg på der og da, fordi jeg har også gjort som mange nybegynnere – begynt med blomstene og innsett at det er noen steg før dette. Men men, peonstaudene er bestilt. Så de må jo i jorda når de kommer. Men hva mer. For i denne drømmen min er noen av disse svaiende blomstene Peoner. Mørk burgunder. Fordi det tar meg tilbake til barndomshagen min. Hver juni stod de i blomst. Morten svarte så fint og pedadogisk som han er. 1) Lupin&HønePøne til plenen, og rak det ned i jorda med en jernrive, 2) jordbærene trenger en liten stuss av det gamle (og bland det i jorda), deles i to dersom det er flere enn 4 kroner i dem, tilfør levende jord og annet mikroorganisme snacks som tørket løv og en liten håndfull Lupin&HønePøne, og 3) Astilber er gode venner til Peonene.

Den kvelden bestilte jeg Hageboka til Morten, 5 Astilbestauder og en Blodrabarbrastaude. Here we go.

Jeg vil ha en hage der jeg kan gå fra busk til bust å småspise bær, mens biene summer der de leter etter nektar. Jeg vil vandre en tur bortom kjøkkenhagen og høste en gulrot eller en reddik. Også vil jeg suge inn lukten av blomster og sommer.

Jeg begynner å innse at det å anlegge en hage som er av den typen jeg drømmer om, vil kreve en del. Det fikk jeg erfare da jeg skulle plante staudene. Halv seks – bare en time før leggetid, dro jeg med meg jenta mi ut for å lage bed for staudene. Jeg hadde lest meg opp på staudeplanting i Mortens bok: jeg har jord, tørt løv, Lupin&HønePøne, regnvann, flinke stauder, og en plan. Jeg viste godt hvor bedet skal være – det har jeg faktisk tenkt litt på, ref den første drømmen. Men da jeg stod der på plenen og skulle sette spaden i jorda ble jeg skikkelig usikker. Skal jeg bare spa i vei? Sånn bare flytte på gresset? Ett spadetak – klunk! Stein i bunn… Det står det ingenting om i Mortens bok. Hvor dypt med jord må det være for at de flinke staudene klarer å vokse? Steingrunn, er det noe særlig? Jeg nøler, er dette egentlig en god plan… Jeg har også lest meg opp på hvor tett disse blomstene må stå. 5 stk hvor dekningsgraden på Astilbene er 9-16 stk pr kvm, og de bør stå 30 cm fra gresskanten. Jeg innser at jeg skal grave en del denne kvelden.

Å lage et bed tar tid. Etter en times arbeid spør jenta mi om hun kan gå inn. Hun er kald… Jeg har fikset en grop på 1 m x 0,5. det ligger en miks av jord, blader og Lupin&HønePøne oppi der. Jeg åpner staudene fra plastposen Morten har sendt meg. Jeg innser at jeg ikke aner hva som er opp ned på en staude. Hva er rett vei på denne roten oppi bedet? Det stod det heller ikke noe om i Mortens bok. Jeg tviler litt… Men så er jeg også litt ferdig med dette. Så jeg putter de nedi, fyller på med jord, vanner så mye jeg kan og dekker med løv.

Sånn. Jeg står og ser på verket. Det ser ut som at jeg har begravet noe der… Ser egentlig ganske suspekt ut hele greia. Jeg innser at det å lage pene bed ikke er rett frem og jeg anerkjenner at hagedesign er en egen kompetanse. Den innehar ikke jeg. Enda. Vel, vel, som jeg pleier å si til min datter – man blir ikke flinkere om man ikke prøver og øver masse. Først da blir man bedre. Så da ligger mitt første bed der. Som en liten grav. Med 5 stauder av Astilber. Mest sannsynlig ligger de opp ned oppi der. På en steingrunn.

Jeg blir svært positivt overrasket om det blir en eneste blomst der i år….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: