De nære tingene

Back to basics. Det er kilden til hvorfor jeg trives med tanken på å ha en hage jeg kan sysle med. De små tingene. Å oppleve resultat av det man gjør, enten det er suksess eller ei. Men hvordan skal jeg begynne? Jeg har googlet VELDIG mye. Det er mange blogger, facebook grupper, råd og tips. Men jeg innser jo som med alt annet, så må jeg finne min greie.

Det var en post på Facebook som fikk meg på sporet – en som erkjente sin store feil med hage og skrev litt om det. Hennes feil var at hun ikke hadde planlagt noe av det. Kjente meg igjen der ja. Jeg hadde så mange tanker, og samtidig innser jeg at jeg ikke aner hva jeg faktisk har i hagen utenom de åpenbare buskene som jeg fikk beskrevet i prospektet. Jeg vet jeg har blåbærbusker, solbærbusker, et plommetre, jordbærplanter og bringebærplanter. Og fra prospektbildene så ser jeg jo at det er noen gule og hvite blomster der.

Ikke spør om sorter, har ikke peiling… Jeg kjenner kun igjen rododendron på bladene. Sant skal sies – å overta hus i januar gir ikke en mest eksotiske hageopplevelsen…

Så, planlegging ja. Av hva da? Av hvilke planter? Så innså jeg at hvis jeg skal plante, så må jeg jo ha jord. Fra mine tidligere verandaprosjekter så husker jeg jo at jord er dyrt. Og jeg har ikke spesielt høy suksessrate når det kommer til planter. De varer ca en halv sesong. Så dør de. Og det er dyrt… Og når jeg tenker på det, så er det jo også ganske kipt på plantenes vegne. Så, tilbake til planlegging. Jeg tror jeg trenger en kilde til jord. Og heldigvis snakker vi mars, så jeg har faktisk tid til å planlegge. Hvordan kan jeg gjøre jord billig? I denne facebook posten var det en som refererte til Bokashi. Raskt og enkelt – my kind of style! Kort forklart, en tre trinns rakett for jordproduksjon: 1) samle inn alt av matavfall og bland det med mikroorganismer, aka Bokashifrø, 2) når bøtten er full av matavfall, la den stå lukket i to uker i varme omgivelser slik at maten fermenteres, 3) bland fermentert matavfall med jord og vent ytterligere to uker og VOILÁ! Levende jord – egenprodusert.

Nå er jeg ikke der hvor jeg har produsert dette enda, men matinnsamling er i gang og det blandes med bokhasifrø. Jeg kjøpte inn to julekasser med lokk fra Europris på salg, knuste grillkull og la det i bunnen av den ene kassen. Strødde Bokashifrø oppå og la deretter matavfall oppå. Jeg samler matavfall på kjøkkenbenken og går ut med det i kassen på kvelden. Kassen står i boden, der er det varmt.

Det er også en annen effekt med jordproduksjon nå i disse koronatider, det er noe veldig konkret å gjøre. Og det gir meg en følelse av nytte. Back to basics.

Jeg er helt grønn på kompostering, men veldig begeistret.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: